Ecowende

Eneco en Chubu Electric Power sluiten overeenkomst over verkoop belang in Ecowende

Vrijdag 2 februari 2024

Nu bezit Eneco nog 40 procent van Ecowende. Na de transactie is dat 10 procent. Chubu heeft dan 30 procent in handen. Ecowende won in december 2022 de aanbesteding voor het windpark, dat op zo’n 53 kilometer voor de kust ter hoogte van IJmuiden komt. Dat park wordt in harmonie met de natuur gebouwd en kan uiteindelijk 760 MW leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet, genoeg om zo’n 3 procent van de huidige Nederlandse stroomvraag te vergroenen. Volgens de planning zal het windpark in 2026 in gebruik worden genomen.

De transactie moet nog door de relevante (mededingings)autoriteiten worden goedgekeurd voordat die kan worden afgerond. Die afronding wordt in het tweede kwartaal van 2024 verwacht.

As Tempelman (CEO Eneco): “Chubu is een strategische partner van Eneco en met de verkoop van een deel van ons belang in Ecowende intensiveren we onze samenwerking. De opbrengsten worden gebruikt om nieuwe investeringen in duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Zo blijven we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie en komt het einddoel van ons One Planet Plan, om in 2035 samen met onze klanten klimaatneutraal te zijn, dichterbij.”

Het Japanse energiebedrijf Chubu is sinds 2020 aandeelhouder van Eneco. De onderneming heeft 20 procent van Eneco in handen, Mitsubishi Corporation bezit de overige aandelen. Voor Chubu is de investering in Ecowende de eerste directe investering in een windpark op zee buiten thuisland Japan. Het bedrijf hoopt de ervaringen van Ecowende met allerlei ecologische innovaties ook in te kunnen zetten bij de eigen ontwikkeling van windparken op zee in Japan en andere landen.

Hiroki Sato (Senior Managing Executive Officer & CEO Global Business division Chubu): “Dit is een belangrijke stap voor ons waarmee we de samenwerking met Eneco en Shell versterken. Het belangrijkste concept van dit project is ecologische innovatie en dat is uniek voor een windpark, waar dan ook. Ecowende zal de gevolgen van de bouw en exploitatie van het windpark op de natuur en op beschermde soorten minimaliseren. Ik ben ervan overtuigd dat het concept van ecologische innovatie in de nabije toekomst wereldwijd de algemene trend zal worden, waaronder in Japan en Azië.”

Huidige aandelenstructuur Ecowende vs. nieuwe aandelenstructuur na afronding van de transactie