Ecowende

IUCN experts gaan advies geven voor biodiversiteitsmonitoring bij het Ecowende windpark

Dinsdag 20 augustus 2024

IUCN (de Internationale Unie voor het Conserveren van de Natuur) en Ecowende hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel advies te geven over het uitgebreide programma van de windparkontwikkelaar voor natuurbehoud en -versterking bij het Hollandse Kust West windpark in de Noordzee.

In de overeenkomst is vastgelegd dat IUCN een onafhankelijk wetenschappelijk adviesteam zal oprichten om Ecowende te begeleiden bij de implementatie van ‘best practices’ op het gebied van biodiversiteitsmonitoring. Het team zal Ecowende ook advies geven bij het realiseren van de doelstellingen voor het mitigeren van de negatieve impact van het windpark en het waar mogelijk stimuleren van de positieve impact op de Noordzee-ecologie.

Het zogenoemde ‘Ecowende Biodiversiteit Adviesteam’ zal bestaan uit wetenschappers en experts met ervaring op het gebied van maritieme ecologie in het Noordzeegebied. Zij zullen zich richten op trekvogels, vleermuizen, Noordzeevispopulaties, zeezoogdieren en organismen die op of in de zeebodem voorkomen (de benthische gemeenschappen).

Beoordeling van de effecten van offshore wind op ecologie 

Er bestaan aanzienlijke leemtes in onze wereldwijde kennis over de effecten van offshore wind op mariene ecosystemen, de effectiviteit van mitigerende maatregelen en het nastreven van een netto positieve impact bij offshore windprojecten. Het instellen van een onafhankelijk adviesteam draagt bij aan een bredere evaluatie van de effecten van offshore wind en vergemakkelijkt kennisdeling.

“IUCN erkent dat offshore windenergie een grotere rol moet spelen als we onze klimaatdoelstellingen, zoals vastgelegd in het Parijsakkoord, willen behalen. Echter, de groene energietransitie mag niet ten koste gaan van het milieu. Daarom is IUCN blij om samen te werken met Ecowende. Samen kunnen we de impact van ontwikkelingen op het gebied van offshore windenergie op maritieme ecosystemen beter begrijpen en oplossingen vinden die de natuur ten goede komen”, aldus IUCN-adjunct-directeur-generaal Stewart Maginnis.

Een nieuwe ecologische maatstaf 

Ecowende wil een nieuwe ecologische maatstaf creëren voor de ontwikkeling en exploitatie van windparken op de Noordzee. Het doel is om in de toekomst de bouw van windparken op zee mogelijk te maken die een netto positieve impact hebben op de natuur. Dit is belangrijk gezien de grote ambities voor wind op zee. Er is een versnelling nodig van de ontwikkeling van offshore windenergie, zodanig dat de natuur zowel boven als onder water hiervan profiteert.

Hermione van Zutphen, Manager Ecologieprogramma bij Ecowende, zegt: “Samen met onze partners willen wij een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en zo de grootschalige uitrol van offshore wind in Nederland en daarbuiten op een duurzame manier versnellen. Het uitgebreide ledennetwerk van IUCN en hun lange staat van dienst in het ontwikkelen van natuurbehoudsbeleid en duurzame ontwikkeling biedt ons een onschatbare bron van kennis en expertise om ervoor te zorgen dat ons ecologieprogramma kennislacunes opvult en een positieve bijdrage levert aan maritieme ecosystemen.”

© Tekst in samenwerking met IUCN.