Ecowende

Cognite, HUB Ocean en Ecowende werken samen om de toekomst van duurzame offshore wind te ontwikkelen

CEO's Ecowende, Cognite en HUB Ocean

Vrijdag 11 oktober 2024

Cognite, de wereldwijde autoriteit op het gebied van data en AI voor de industrie, en HUB Ocean, pionier op het gebied van expertise in oceaandata, zijn door Ecowende geselecteerd om de Ecology Data Repository (EDR) te bouwen en te exploiteren voor het windpark. Deze samenwerking heeft als doel een nieuwe standaard voor beheer van ecologische data en datatransparantie in de hernieuwbare energiesector neer te zetten.

We zijn de eerste offshore windparkontwikkelaar die ecologische data op grote schaal openbaar deelt. Deze data is afkomstig van talloze sensoren in ons windpark en standalone onderzoeken. Deze sensoren monitoren een verscheidenheid aan soorten en oceanische parameters, zowel boven als onder water, zoals vogelobservaties, aanwezigheid van vleermuizen, onderwatertelemetrie en akoestische data.

De EDR zal een cruciale rol spelen bij het verzamelen, valideren en delen van deze ecologische data, het opvullen van kennisleemtes en het ondersteunen van onderzoek en besluitvorming, en het bevorderen van transparantie rond ontwikkelingen op het gebied van offshore wind.

Cognite Data Fusion®, het toonaangevende data- en AI-platform, dat zal dienen als de ruggengraat van ons EDR, biedt een robuust en schaalbaar platform voor het integreren en in de context plaatsen van ecologische data uit verschillende bronnen. HUB Ocean's diepgaande kennis van oceaan ecologische data en expertise op het gebied van internationale datastandaarden zorgt ervoor dat de gegevens van ons EDR FAIR (‘Findable, Accessible, Interoperable, Reusable’) zijn en bijdraagt aan de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.

De Ecology Data Repository zet een nieuwe standaard voor beheer van ecologische data en transparantie in de hernieuwbare energiesector 

"Ecowende heeft als missie om het eerste windpark te ontwikkelen in harmonie met de natuur, wat perfect aansluit bij de gedeelde visie van Cognite en HUB Ocean voor een duurzamere industriële toekomst", aldus Tjalling de Bruin, CEO bij Ecowende. "Samen zullen we een model voor het delen van data creëren voor onderzoek, oceaanwetenschap en ecologisch beheer rond offshore windactiviteiten."

"HUB Ocean zet zich in om Ecowende te ondersteunen bij het behalen van haar ambitieuze doelen voor de Ecology Data Repository", aldus Kimberly Mathisen, CEO van HUB Ocean. "We zijn er ook trots op om onze samenwerking met Ecowende uit te breiden om te helpen bij de ontwikkeling van een digitaal platform voor moderne monitoring van ecologie. Onze gecombineerde expertise, gekoppeld aan de robuuste, schaalbare en krachtige databeheer- en AI-mogelijkheden van Cognite Data Fusion, biedt een oplossing die milieubewuste offshore windactiviteiten ondersteunt."

"Cognite en HUB Ocean presenteren een uniforme aanpak om de EDR te leveren, waardoor Ecowende profiteert van een toonaangevend industrieel softwarebedrijf en state-of-the-art domeinexpertise", aldus Laxmi Akkaraju, Chief Customer Officer bij Cognite. "HUB Ocean's gebruik van Cognite-technologie in hun Ocean Data Platform verbetert de integratie tussen de twee platformen, waardoor de algehele architectuur van Ecowende wordt vereenvoudigd, terwijl ons nieuwste aanbod - Cognite Atlas AI - Ecowende in staat stelt om Gen AI te gebruiken om efficiëntie te versnellen en de impact van de activiteiten te vergroten."

Van links naar rechts op de foto: Tjalling de Bruin, Kimberly Mathisen en Laxmi Akkaraju.

CEO's Ecowende, Cognite en HUB Ocean

Ocean Data Action Day

Het nieuws over het partnerschap werd aangekondigd op Ocean Data Action Day 2024 op 10 Oktober in Oslo. Ocean Data Action Day, georganiseerd door HUB Oceaan, Microsoft en Accenture, is een initiatief om bewustwording te creëren van de onbetaalbare rol van het delen van industriële oceaandata voor bevordering van een gezond en duurzaam beheer van de oceaan. Delen van deze data dicht kennisleemten waarvan zowel de omgeving als de oceaan-afhankelijke sectoren profiteren.

© Beeld en tekst in samenwerking met Cognite en HUB Ocean.