IUCN
De missie van IUCN (The International Union for Conservation of Nature) is het beschermen van de natuur en haar rijkdommen. Om dit te bereiken leveren meer dan 16.000 toegewijde wetenschappers en natuurbeschermers kennis over de gezondheid van onze wereld, ecosystemen en soorten. Met informatie en beleidsadvies die door deze wetenschap worden ondersteund en die leiden tot betrouwbare partnerschappen, biedt IUCN vervolgens advies aan de Verenigde Naties (VN), nationale overheden, bedrijven en andere belanghebbenden.
IUCN is vooral bekend vanwege de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, die de staat van instandhouding van soorten wereldwijd beoordeelt, maar IUCN is veel meer dan dat. Het is een samenwerkingsverband, met meer dan 60% van alle nationale regeringen onder de meer dan 1400 leden van IUCN, uit meer dan 170 landen. Op elk deel van de planeet, van pool tot pool, ondersteunt IUCN maar voert ook vele actieprojecten uit, allemaal bedoeld om de natuur te verbeteren.
Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies in synergie aanpakken
Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies zijn een wezenlijke bedreiging geworden en er is wereldwijde overeenstemming over de urgentie om deze onderling verbonden crises integraal en in synergie aan te pakken. Het is noodzakelijk om de CO2-uitstoot van energieopwekking te verminderen en tegelijkertijd de capaciteit te vergroten om mensen over de hele wereld die nu geen toegang hebben, van elektriciteit te voorzien. Om deze uitdaging aan te gaan heeft IUCN een programma ontwikkeld voor hernieuwbare energie en biodiversiteit, met projecten als het Global Initiative for Nature, Grids and Renewables (GINGR), Promoting Nature-friendly Renewable Energy Developments (REN), en diverse kennisproducten en publicaties.*
*Guidelines for mitigating biodiversity impacts associated with solar and wind energy development.
Opzetten en integreren van de wetenschap van het monitoren van biodiversiteit en het beperken van de impact
IUCN stelt voor Ecowende een onafhankelijk wetenschappelijk adviesteam samen; het Ecowende Biodiversity Advisory Team. Dit adviesteam bestaat uit wetenschappers en experts op geselecteerde gebieden en verschaft:
1. Begeleiding van en aanbevelingen aan Ecowende bij het monitoren van de biodiversiteit en het beperken van de impact op ecosystemen in de windparkzone. Dit is bedoeld om Ecowende te ondersteunen in het behalen van haar doelstellingen met betrekking tot het mitigeren van negatieve effecten en het stimuleren van de positieve impact op de ecologie van de Noordzee; en
2. Bijdragen aan het bredere Europese en wereldwijde onderzoek van de milieueffecten van windparken op zee op de ecologie.
IUCN werkt samen met Ecowende en andere partners om het werk van het adviesteam, de bevindingen en de impact van Ecowende’s eco-innovaties te communiceren aan de VN en nationale overheden en andere belanghebbenden.
© Tekst in samenwerking met IUCN.
innovaties