Ecowende

DHI-biologen filmen vleermuizen en vogels 's nachts om MUSE AI-systeem te trainen voor Ecowende windpark

Vrijdag 6 december 2024

Het MUSE-systeem van DHI integreert een combinatie van radars, digitale camera’s en akoestische sensoren om vogels en vleermuizen te detecteren, monitoren en beschermen, terwijl de operationele tijd van de windturbines gemaximaliseerd wordt. MUSE AI voor vogelsoortenherkenning overdag werd een paar jaar geleden gelanceerd. De volgende stap is om het MUSE AI-algoritme in staat te stellen vleermuizen en kleine vogels 's nachts te herkennen en van elkaar te onderscheiden, door de nieuwe opnames als trainingsgegevens te gebruiken.

Impact op kwetsbare soorten minimaliseren

De meeste vleermuizen behoren tot soorten die als kwetsbaar worden beschouwd en die worden beschermd door de EU-habitatrichtlijn. Europese offshore windparken moeten kunnen documenteren hoe ze de negatieve impact op vleermuizen tijdens de exploitatie minimaliseren. Aangezien sommige vleermuissoorten migreren tussen Nederland en het VK, lopen ze het risico tegen de turbines in een offshore windpark te botsen. Hoewel er veel kennis is over vleermuizen op land, is er nog veel te leren over vleermuizen op zee. Daarom willen we zoveel mogelijk kennis vergaren over deze soorten om beter te begrijpen hoe de impact op vleermuizen op zee gemitigeerd kan worden. Innovaties van DHI, zoals MUSE in combinatie met thermische camera’s, zullen ons monitorings- en onderzoeksprogramma ondersteunen.

Vleermuizen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem

Sommige vleermuissoorten jagen op veelvoorkomende nachtvlinders en reguleren zo deze populaties. In heel Europa zijn er ongeveer 45 vleermuissoorten te vinden, die een breed scala aan habitats bewonen. Op land worden vleermuizen geconfronteerd met diverse bedreigingen, zoals landschapsverandering, intensivering van de landbouw en habitatfragmentatie.

Filmen in de vleermuizen hotspots van Denemarken

Het veldteam van DHI-biologen leende een gekoelde thermische camera, en onderaannemer Circle Consult hielp het team de geavanceerde apparatuur in te stellen voor meerdere nachten in een van de vleermuizen-hotspots van Denemarken in de regio Lolland-Falster. DHI MUSE AI-experts gebruiken de opnames om de AI te trainen, zodat deze vleermuizen en kleine vogels automatisch kan onderscheiden bij weinig licht. Dit helpt uiteindelijk vleermuisbotsingen te verminderen. Ook kan het DHI MUSE wetenschapsteam gedetailleerdere analyses maken en mogelijk niet eerder geconstateerde gedragingen van vleermuizen 's nachts ontdekken. Dit zal uiteindelijk helpen om deze kwetsbare diersoort te beschermen.