Ecowende

Van Oord

Als Ecowende’s officiële aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het transport en de installatie van verschillende onderdelen van ons windpark: van de funderingen en erosiebescherming tot de inter-array kabels en turbines. We werken ook samen met Van Oord aan verschillende haalbaarheidsstudies en ontwikkeling van oplossingen.

We willen een betere wereld voor toekomstige generaties creëren. Bij Van Oord geloven we dat het aanleggen van offshore infrastructuur en het verbeteren van de natuurlijke omgeving hand in hand moeten gaan. Een win-win voor de energietransitie en mariene biodiversiteit.
Arnoud Kuis
Managing Director Van Oord Offshore Energy

Transport en installatie van de funderingen en turbines

Van Oord zal hun gloednieuwe Boreas schip inzetten voor het transport en de installatie van de funderingen. De funderingen bestaan uit verlengde monopalen zonder overgangsstuk en secundaire staalsets. Deze secundaire staalsets bestaan uit bootsteigers, hoofdtoegangsplatforms en interne platforms. Deze platforms zullen worden gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden zodra het windpark operationeel is.

Van Oord zal de vibrohamer gebruiken als voornaamste installatietechniek om zo de monopalen te installeren op de gewenste diepte. Dit is de eerste grootschalige toepassing van deze innovatieve techniek in een Nederlands offshore windpark. Van Oord zal de Boreas ook gebruiken voor de installatie van de turbines.

Installatie van erosiebescherming

Van Oord zal één van hun flexibele fallpipe schepen gebruiken voor de installatie van de erosiebescherming. Deze schepen zijn uitgerust met een uniek geautomatiseerd fallpipe systeem dat ervoor zorgt dat stenen heel nauwkeurig en efficiënt geïnstalleerd kunnen worden.

In de laatste jaren heeft Van Oord waardevolle ervaring opgedaan op het gebied van natuurinclusief ontwerpen. Met hun eco-vriendelijke erosiebescherming programma ontwikkelt Van Oord verschillende methoden om natuur te stimuleren bij windparkprojecten.

Installatie van de inter-array kabels

Van Oord is verantwoordelijk voor de installatie van de inter-array kabels.  Van Oord’s aangepaste “groene” kabellegschip Nexus, uitgerust met SCR (Selective Catalytic Reduction) om de emissie te reduceren, zal worden ingezet voor de installatie van de inter-array kabels. Het schip is ook uitgerust met een enorm kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton. Bekijk deze video voor meer informatie over de Nexus.

© Beeld en tekst in samenwerking met Van Oord

Gerelateerde artikelen

Ecowende bundelt krachten met Van Oord