Ecowende

Afschrikking en adaptieve stilstand

Het verhogen van windturbines klinkt veelbelovend, maar we geloven dat we nog meer kunnen doen om het aantal (fatale) botsingen te verminderen.

We zien dit als een unieke kans om verschillende innovaties voor afschrikking te testen. Bijvoorbeeld door bij 5 tot 10 turbines een vogelafschriksysteem in te zetten dat geluid gebruikt om vogels op afstand te houden.

We willen ook een UV topcoat gebruiken bij één van de drie bladen op 5 tot 10 turbines die mogelijk de rotorzone voor vogels beter zichtbaar, en dus te ontwijken, maakt. Om deze topcoat te kunnen gebruiken, moeten de coatings eerst nog gecertificeerd worden.

Ook zullen we live soortherkenning testen en implementeren bij 30-40% van de windturbines om onze voorzieningen voor het afschrikken van vogels en stilstand van de turbines te kunnen verbeteren.

Als deze innovaties succesvol zijn, is dat een goed teken voor de toekomst. Het zou dan namelijk betekenen dat er uiteindelijk minder stilstand nodig is – wat natuurlijk voordelig is voor de energiewinning.