Vestas en Ecowende testen rode bladen bij Hollandse Kust West

Vrijdag 18 april 2025
Op initiatief van Ecowende levert Vestas rode turbinebladen voor een nieuwe proef bij Hollandse Kust West. De proef omvat één rood gecoat blad op elk van zeven windturbines. Het doel is om te onderzoeken of de rode kleur de zichtbaarheid van de bladen voor vogels vergroot en zo het risico op aanvaringen vermindert in vergelijking met de traditionele grijze bladen.
Ecowende leidt het veldonderzoek om deze hypothese te testen, in samenwerking met Waardenburg Ecology, DHI en Robin Radar. Vestas ondersteunt het initiatief door de rode bladen voor de proef te leveren. Het doel is om de effectiviteit van rode bladen te beoordelen als onderdeel van een bredere strategie om zeevogels te beschermen.
Afwijkende kleur
Het idee achter één rotorblad in een afwijkende kleur is om een ‘veeg’ te creëren die beter zichtbaar is voor vogels. Er is nog veel onbekend over dit effect, waaronder welke kleuren en patronen het meest effectief zijn.
“In eerste instantie werden kleuren zoals zwart en fluorescerend overwogen, maar uiteindelijk is gekozen voor rood op basis van prestatiecriteria, met name het vermogen om oververhitting te voorkomen en de duurzaamheid van het blad te waarborgen,” legt Line Kyndi Behrens uit, technisch projectmanager Hollandse Kust West VI bij Vestas
De implementatie is sterk op maat gemaakt en maakt geen deel uit van het standaard productportfolio van Vestas. Het project vereist aanzienlijke coördinatie op het gebied van productie, transport en installatie, om aan te sluiten bij de beschikbare opslagruimte in de haven en de geplande volgorde van turbine-installatie. “Het zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de rode bladen over het park voegde nog een extra laag complexiteit toe,” zegt Slawomir Michaluk, projectdirecteur bij Vestas.

Als Ecowende’s windturbine leverancier is Vestas verantwoordelijk voor de levering en inbedrijfstelling van de 52 windturbines (type V236-15.0 MW™) voor het windpark. Foto: Vestas.
Beschermen van vogelpopulaties
Ecowende en haar onderzoekspartners zullen evalueren of deze en andere maatregelen – waaronder adaptieve stillegging (‘curtailment’) en het creëren van een vogelcorridor – effectief zijn in het beschermen van vogelpopulaties. Deze inspanningen maken deel uit van een algeheel ecologisch concept dat verder gaat dan de huidige normen in de sector.
“Veel landen leggen tegenwoordig meer nadruk op ecologische overwegingen bij het verlenen van vergunningen. Hoewel dit specifieke initiatief nog in de testfase zit, is het een waardevolle kans voor ons om te onderzoeken wat mogelijk is en ons voor te bereiden op veranderende regelgeving en milieueisen. Als koploper op het gebied van duurzaamheid in de windindustrie zien wij het als onze verantwoordelijkheid om dit soort vooruitstrevende projecten te ondersteunen en bij te dragen aan het vormgeven van toekomstige ecologische standaarden,” aldus Line Kyndi Behrens.
Thomas Haex, windturbine-ingenieur bij Ecowende, voegt daaraan toe: “Door een breed scala aan veelbelovende innovaties te testen, wil Ecowende aantonen welke technologieën het meest effectief zijn. We delen deze kennis om toekomstige offshore windprojecten te ondersteunen, zodat we de impact op vogelpopulaties kunnen minimaliseren en tegelijkertijd de productie van duurzame energie maximaliseren – en zo de energietransitie in harmonie met de natuur kunnen realiseren.”
Meer weten? Neem deel aan ons webinar op 7 mei
Wil je meer weten over deze specifieke eco-innovatie en vogelgedrag rond offshore windparken? Meld je dan aan voor ons webinar op 7 mei, van 14:00 tot 15:30 (CET).
Aanmelden kan eenvoudig door een e-mail te sturen naar corine.steenwijk@ecowende.nl met vermelding van je naam, functietitel en organisatie. Een Zoom-link wordt je een dag voor het webinar toegestuurd.